СЛИКА ПОРЕМЕЋЕНОГ СИСТЕМА ЈЕДНЕ ДРУШТВЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ‒ ОДНОС ОЧЕВА И СИНОВА У ДРАМИ МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

  • Светозар М. Марчета
Ključne reči: Душан Ковачевић, Маратонци трче почасни круг, комична парабола, неморална друштвена средина, комични апсурд, савремена српска драма

Apstrakt

У овом раду представићемо алегоричну слику поремећеног система једне друштвене заједнице кроз односе очева у синова у породици Топаловић, главних ликова у драми Маратонци трче почасни круг Душана Ковачевића. Специфични односи шест генерација ове породице обележени су гротескном дуговечношћу, која произилази из аривизма, себичности и злобе свих њених чланова. Нико од њих није позитивна личност, нити би се могло рећи да је било који однос у овој драми недвосмислено позитиван. Трагедија драме не заснива се на физичком страдању, већ на моралном посртању и потпуној негативној трансформацији најмлађег члана породице (Мирка), који није пронашао начин да се избори са затрованим и изопаченим друштвом које га окружује.

##submission.authorBiography##

Светозар М. Марчета

Универзитет у Новом Саду
Филозофски факултет

Студент мастер студија

Reference

ИЗВОР

Ковачевић, Д. (2018). Маратонци трче почасни круг. Драме I. Београд: Метрополис.

ЛИТЕРАТУРА

Басара, Д. (2003). Елементи фарсе у драмама Душана Ковачевића. Зборник Матицесрпске за књижевност и језик, 51(1/2), 299‒316.

Давид, Ф. (1985). Поговор. У Ковачевић, Д. Балкански шпијун и друге драме (стр. 299‒303). Београд: БИГЗ.

Марјановић, П. (1985). Душан Ковачевић: Сабирни центар (1982) и Балкански шпијун (1983). У Марјановић, П. (уред.) Југословенски драмски писци ХХ века. Нови Сад: Академија уметности.

Цидилко, В. (1996). Женски ликови у делима Душана Ковачевића. У Драма у српској књижевности. Научни састанак слависта у Вукове дане, 25(1), 461‒471.
Objavljeno
18. 01. 2023.
Sekcija
Članci